Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Meteoclub.gr για τον εορτασμο των 3 ετων λειτουργιας της ιστοσελιδας




Το Σαββατο 27/03/2010 και ωρα 20.30 , διοργανωνουμε συναντηση των μελωντου Meteoclub.gr για τον εορτασμο των 3 ετων λειτουργιας της ιστοσελιδας.Η συναντηση θα γινει στη καφετερια "Βυζαντινη Γωνια" και βρισκεται επι της λεωφορου Δεκελειας 142.Θα χαρουμε πολυ να μας τιμησετε με την παρουσια σας.Με εκτιμηση , Στελιος Φουρτουλακης

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πρόσκληση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Στις 23 Μαρτίου 1950 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και για τον λόγο αυτό η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε.ως η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Η Ε.Μ.Υ. όπως και όλες οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες
των 189 μελών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, διοργανώνουν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή εκδηλώσεις για να τιμήσουν την ίδρυσή του και να προβάλουν τον υποστηρικτικό τους ρόλο στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Η Ε.Μ Υ. ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και θεσμοθετημένος φορέας να παρέχει επίσημα στην Πολιτεία και στον Πολίτη προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον καιρό και το κλίμα προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί τους χώρους εργασίας της στις 23 Μαρτίου 2010 και από 15:00 έως 18:00 στη διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 14 Ελληνικό.
Πηγή:


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Greece Cameras Webcams - Κάμερες Ελλάδος



Greece Cameras Webcams - Κάμερες Ελλάδος

Το Meteoclub.gr συγκέντρωσε πάνω από 100 κάμερες σε όλη την Ελλάδα με τις περισσότερες από αυτές υψηλής ανάλυσης (high resolution) ή (Live Streaming)

Συνεχώς νέες κάμερες προστίθενται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.

Μπορείτε να δείτε την λίστα αυτή



buzz it!



Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τι γνωριζετε για τις παλίρροιες;

Η παλίρροια είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για την εναλλασσόμενη χρονικά άνοδο και πτώση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τη γη. Δημιουργείται δε από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και του ήλιου. Όμως, παλίρροιες μπορεί να συμβούν και σε μεγάλες λίμνες, την ατμόσφαιρα ή και στο εσωτερικό του στερεού φλοιού της Γης.




Αρχική σελίδα Θέματα Εγκυκλοπαίδεια Τι γνωριζετε για τις παλίρροιες;
Τι γνωριζετε για τις παλίρροιες;
Κυριακή, 14 Μάρτιος 2010 11:45 Lion 54 Εγκυκλοπαίδεια - Μετεωρολογία
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο
Η παλίρροια είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για την εναλλασσόμενη χρονικά άνοδο και πτώση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τη γη. Δημιουργείται δε από τη βαρυτική έλξη της σελήνης και του ήλιου. Όμως, παλίρροιες μπορεί να συμβούν και σε μεγάλες λίμνες, την ατμόσφαιρα ή και στο εσωτερικό του στερεού φλοιού της Γης.
Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη και εντυπωσιακά φαινόμενα που παρατηρούμε στα νερά της Γης. Με την άνοδο της στάθμης των νερών περιοδικά στις λίμνες και στις θάλασσες έχουμε την πλημμυρίδα (flood) και με την πτώση τους έχουμε την άμπωτη (ebb ή low tides). Η περίοδος του φαινομένου κρατάει 24 ώρες 50΄ και 28΄΄ και μας θυμίζει τον χρόνο που χρειάζεται η Σελήνη για να κάνει δύο διαδοχικές διελεύσεις πάνω από έναν τόπο.





Η σεληνιακή έλξη είναι πιο ισχυρή στην πλευρά της γης που βλέπει τη Σελήνη, από ό,τι στην αντίθετη. Γι αυτό και η Γη παραμορφώνεται. Βλέπουμε στο σχήμα η δύναμη F1 στα νερά να είναι μεγαλύτερη της F2 πάνω στους βράχους της Γης, ενώ στην αντίθετη πλευρά η F3 είναι μικρότερη της F2 και γι αυτό απομακρύνονται τα νερά από τη Σελήνη. Η πλημμυρίδα συμβαίνει δύο φορές κάθε 24 ώρες και 49 λεπτά περίπου.

Στους ωκεανούς η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα μέτρο, ενώ σε στενούς κόλπους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η ένταση δηλαδή που εκδηλώνεται το φαινόμενο είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές της Γης, ενώ εξαρτάται και από τη διαμόρφωση των ακτών. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό από την αρχαιότητα, ερμηνεύτηκε ικανοποιητικά για πρώτη φορά από το Νεύτωνα. Οφείλεται δε στη βαρυτική έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου (που όμως αποτελεί περίπου το 46% αυτής της Σελήνης λόγω της μεγάλης απόστασης του) πάνω στους ωκεανούς της Γης.


Πατήστε ΣΤΟ METEOCLUB




buzz it!







Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Περιληπτική ανάλυση.Πρόγνωση καιρού Αττικής 13-14 Μαρτίου



Φτάνοντας προς το τέλος του και τυπικά αυτός ο χειμώνας,κάνει απέλπιδες προσπάθειες ,αλλα μάταιες,για να μας δείξει έστω την ύπαρξη του,λιγο πριν την εαρινή ισημερία.

Ο ήλιος ανεβαίνει ολοένα και σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και γίνεται ολοένα πιο δυνατός, οπως επίσης παρόλο που για άλλη μια φορά κατεβαίνει ο πολικός αεροχείμμαρος,μάλιστα στην ξεχασμένη φέτος ανατολική Ευρώπη,άλλο ένα εμπόδιο μπαίνει αυτήν την φορά,στο να αναχαιτισθεί ο κύριος όγκος της πολύ ψυχρής κατερχόμενης μάζας σχεδόν απο τον βόρειο πόλο.Αυτήν την φορά φαίνεται ο αντικυκλώνας που φέτος ουσιαστικά πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην κεντρική Ευρώπη να σπρώχνει όλη αυτήν την κατάσταση γρήγορα ανατολικά,με αποτέλεσμα,μία απο τις τελευταίες ευκαιρίες για κατέβασμα πολύ ψυχρών αερίων μαζών και ενδεχόμενων όψιμων χιονοπτώσεων σε ανατολικές περιοχές της χώρας,φαίνεται να χάνονται.


Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας
για περισσότερα

Πατήστε

buzz it!




Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός Ασπροβάλτας - Δήμος Αγίου Γεωργίου - Μακεδονία - Καιρικές συνθήκες


ΠΑΤΗΣΤΕ
Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός Ασπροβάλτας - Δήμος Αγίου Γεωργίου - Μακεδονία - Καιρικές συνθήκες


buzz it!





Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Πώς η ατμόσφαιρα επιδράει στον πλανήτη μας


Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την ατμόσφαιρα είναι ότι περιέχει αέρα που μας επιτρέπει,αλλά και σε πολλά άλλα είδη,να ζήσουμε. Ορισμένοι μπορεί να γνωρίζουν ότι η ατμόσφαιρα είναι, επίσης, μια προστατευτική ασπίδα ενάντια στην κοσμική ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο, που διαφορετικά θα είχαν κάνει τη Γη έναν τόπο πολύ δυσάρεστο για να ζήσουμε. Όμως, το λεπτό στρώμα των αερίων που περιβάλλουν τον πλανήτη μας έχει, επίσης, μια σειρά από άλλες επιδράσεις και αυτός είναι ο στόχος του “Παγκόσμιου Γεωδαιτικού Συστήματος Παρατήρησης της Ατμόσφαιρας" (GGOS), ενός ερευνητικού έργου με σκοπό να καταλάβουμε αυτές τις πολύπλοκες και περίπλοκες σχέσεις.



Η βιόσφαιρα
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ατμόσφαιρα, μπορεί να τροποποιήσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της Γης, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος της, την περιστροφή της καθώς και το βαρυτικό πεδίο της, όμως ακόμα η επιστήμη δεν έχει σχηματίσει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για το πώς συμβαίνει αυτό. Γι ‘αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε μια νέα διεπιστημονική μελέτη και όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποσκοπούν να καταλάβουν καλύτερα πως τα συστήματα της Γης αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται.
Για να φτιάξουν τα μοντέλα τους, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν μόνο τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία – με τη μεγαλύτερη χωρική και χρονική ανάλυση – τα οποία συγκεντρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων (ECMWF). Το έργο GGOS θα εστιάσει κυρίως σε τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι να κατανοήσουμε πώς η πίεση της ατμόσφαιρας επηρεάζει τον πλανήτη, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται λεπτομερώς στις λειτουργίες της στροφορμής του. Ο τρίτος τομέας ενδιαφέροντος είναι η ανακάλυψη των συντελεστών του βαρυτικού δυναμικού της ατμόσφαιρας, εξηγεί η ομάδα.
"Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα που να έχουν πραγματικά σημασία για την κοινωνία, όπως και στοιχεία για την έρευνα του κλίματος ή προβλέψεις για τις φυσικές καταστροφές”, λέει ο ερευνητής Johannes Bohm, στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης (TU). Στο GGOS συμμετέχουν πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο, με πολλούς ειδικούς που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξή της. Με τον χρόνο, ελπίζουν να αποκτήσουν ένα λεπτομερές μοντέλο του τρόπου που αλληλεπιδρούν διάφορα τμήματα της Γης, καθώς και το πώς αυτά τα διάφορα συστήματα της αλληλοεπηρεάζονται.
Πηγή: AlphaGalileo,
http://www.physics4u.gr/blog/





buzz it!